Manager SE specific technical issues

New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby ricmorin » Thu Jan 07, 2016 8:02 am

We decoded a vehicle today using the new plate decoder. We thought this was a new vehicle for us, but apparently we've seen it before. Manager allowed the creation of a new vehicle with a duplicate VIN. I don't think this is desirable. :?

BTW, we LOVE this new feature. Saves us a lot of time.
Ric Morin - Volunteer Forum Moderator, Shop Owner, ASE Master L1
Motorcar Alternatives, LLC
603-622-6434
https://www.facebook.com/motorcaralternatives

Reality continues to ruin my life.- Calvin
User avatar
ricmorin
5K Holy Smokes Contributor
5K Holy Smokes Contributor
 
Posts: 5273
Joined: Mon Jul 25, 2005 10:11 am
Location: New Hampshire

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby brianp87 » Thu Jan 07, 2016 8:09 am

ricmorin wrote:We decoded a vehicle today using the new plate decoder. We thought this was a new vehicle for us, but apparently we've seen it before. Manager allowed the creation of a new vehicle with a duplicate VIN. I don't think this is desirable. :?

BTW, we LOVE this new feature. Saves us a lot of time.


I have had this also it bit me in the :oops:
User avatar
brianp87
2.5K Uber Ninja Contributor
2.5K Uber Ninja Contributor
 
Posts: 2985
Joined: Tue Oct 10, 2006 6:11 am
Location: Arizona

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby Silky7 » Thu Jan 07, 2016 8:15 am

Thanks for the report. We'll look into this.
User avatar
Silky7
2nd Level Tech Support
2nd Level Tech Support
 
Posts: 694
Joined: Mon Dec 31, 2007 10:07 am

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby sbebenelli » Thu Jan 07, 2016 8:49 am

What does this plate decoder do and how does it work that's different than what we have now?
sbebenelli
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 588
Joined: Tue Dec 12, 2006 10:24 am
Location: Iowa

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby timbre4 » Thu Jan 07, 2016 9:03 am

Plate to VIN looks at DMV data and returns VIN and decoded YMM info. All you had to input was the more visible license plate. :wink:
Tim McDonnell -
Sr. Product Market Mgr / Forum Moderator / Mitchell 1 Media Developer
User avatar
timbre4
System Guru / Moderator
System Guru / Moderator
 
Posts: 4510
Joined: Tue May 25, 2004 5:47 pm
Location: TN - Volunteer State

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby donsauto » Fri Jan 29, 2016 11:49 am

So, where is this plate decoder located? I currently have to go into my Autowares program to decode and copy and paste. Sure would save time if I could do it directly from Mitchell.
donsauto
Member
 
Posts: 4
Joined: Tue Aug 03, 2010 9:36 am

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby timbre4 » Fri Jan 29, 2016 11:57 am

The Vehicle screen includes these options as follows:

VIN Decode is found in SE 6.5, 6.6 & 7.0
Plate-2-VIN is found in SE 7.0 only
Tim McDonnell -
Sr. Product Market Mgr / Forum Moderator / Mitchell 1 Media Developer
User avatar
timbre4
System Guru / Moderator
System Guru / Moderator
 
Posts: 4510
Joined: Tue May 25, 2004 5:47 pm
Location: TN - Volunteer State

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby motley06 » Sun Jan 31, 2016 9:19 am

Yes, this would be a big problem, especially in states like TX, where the state issues you new plates every few years, regardless of a new vehicle or not
motley06
200 Club: Major Contributor
200 Club: Major Contributor
 
Posts: 263
Joined: Fri Nov 08, 2013 11:24 am

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby nickscarcare » Mon Feb 01, 2016 7:22 am

MN also issues new plates every few years, we like the plate lookup, but only use the VIN lookup due to this issue. Then is will pinpoint if the vehicle has been there or not.
Some people try to turn back their odometers. Not me, I want people to know why I look this way. I've traveled a long way, and some of the roads weren't paved.

507-345-6425
http://www.nickscarcare.com
User avatar
nickscarcare
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 685
Joined: Thu Sep 30, 2010 5:45 pm

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby sbebenelli » Mon Feb 01, 2016 10:47 am

Iowa changes plates every so many years. It's a pain.
sbebenelli
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 588
Joined: Tue Dec 12, 2006 10:24 am
Location: Iowa

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby ricmorin » Tue May 24, 2016 7:36 am

Just a follow-up, this is still occurring. I inadvertently duplicated another vehicle with the same VIN by using the plate decoder. I'm getting worried that there are more we didn't catch. Is there a timeline for fixing this? And is there a way to search for duplicate vin's?
Ric Morin - Volunteer Forum Moderator, Shop Owner, ASE Master L1
Motorcar Alternatives, LLC
603-622-6434
https://www.facebook.com/motorcaralternatives

Reality continues to ruin my life.- Calvin
User avatar
ricmorin
5K Holy Smokes Contributor
5K Holy Smokes Contributor
 
Posts: 5273
Joined: Mon Jul 25, 2005 10:11 am
Location: New Hampshire

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby nickscarcare » Tue May 24, 2016 9:38 am

Do the VIN decode, then it will pop up if the VIN has been entered already. Or you can search the VIN first.
Some people try to turn back their odometers. Not me, I want people to know why I look this way. I've traveled a long way, and some of the roads weren't paved.

507-345-6425
http://www.nickscarcare.com
User avatar
nickscarcare
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 685
Joined: Thu Sep 30, 2010 5:45 pm

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby sbebenelli » Tue May 24, 2016 10:45 am

ricmorin wrote:Just a follow-up, this is still occurring. I inadvertently duplicated another vehicle with the same VIN by using the plate decoder. I'm getting worried that there are more we didn't catch. Is there a timeline for fixing this? And is there a way to search for duplicate vin's?


I have also ran into this
sbebenelli
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 588
Joined: Tue Dec 12, 2006 10:24 am
Location: Iowa

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby ricmorin » Tue May 24, 2016 11:02 am

nickscarcare wrote:Do the VIN decode, then it will pop up if the VIN has been entered already. Or you can search the VIN first.

While that's certainly an option that I'm well aware of, that doesn't help the thousands of other users, many of which do not frequent this forum. My reason for bringing this back to the forefront is to help M1 be better for everyone. This newly introduced feature has a serious flaw and many will not know.
Ric Morin - Volunteer Forum Moderator, Shop Owner, ASE Master L1
Motorcar Alternatives, LLC
603-622-6434
https://www.facebook.com/motorcaralternatives

Reality continues to ruin my life.- Calvin
User avatar
ricmorin
5K Holy Smokes Contributor
5K Holy Smokes Contributor
 
Posts: 5273
Joined: Mon Jul 25, 2005 10:11 am
Location: New Hampshire

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby sbebenelli » Tue May 24, 2016 11:26 am

ricmorin wrote:
nickscarcare wrote:Do the VIN decode, then it will pop up if the VIN has been entered already. Or you can search the VIN first.

While that's certainly an option that I'm well aware of, that doesn't help the thousands of other users, many of which do not frequent this forum. My reason for bringing this back to the forefront is to help M1 be better for everyone. This newly introduced feature has a serious flaw and many will not know.


Plus we should not need to go through extra unneeded steps to prevent a duplicate from happening.
sbebenelli
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 588
Joined: Tue Dec 12, 2006 10:24 am
Location: Iowa

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby nickscarcare » Tue May 24, 2016 11:26 am

Sorry, we just use the Vin decoder, that way there is no mess up with plate #. We love the Vin decode feature. Not sure what steps are unneeded, 17 digits and bam there's your info.
Some people try to turn back their odometers. Not me, I want people to know why I look this way. I've traveled a long way, and some of the roads weren't paved.

507-345-6425
http://www.nickscarcare.com
User avatar
nickscarcare
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 685
Joined: Thu Sep 30, 2010 5:45 pm

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby sbebenelli » Tue May 24, 2016 11:45 am

nickscarcare wrote:Sorry, we just use the Vin decoder, that way there is no mess up with plate #. We love the Vin decode feature. Not sure what steps are unneeded, 17 digits and bam there's your info.


6 digit plate number is sooooo much quicker than typing the whole VIN
sbebenelli
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 588
Joined: Tue Dec 12, 2006 10:24 am
Location: Iowa

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby nickscarcare » Tue May 24, 2016 1:17 pm

You are not wrong, but if VIN is correct, no duplicates!! If it takes us another 5 seconds to type the remaining 11 charachters, well to have the right vehicle, that is the way we make sure then, and don't have duplicate issues like you. Spend less time in the long run making sure of if there is duplicate vehicles or not!
Some people try to turn back their odometers. Not me, I want people to know why I look this way. I've traveled a long way, and some of the roads weren't paved.

507-345-6425
http://www.nickscarcare.com
User avatar
nickscarcare
500 Club: Champion Contributor
500 Club: Champion Contributor
 
Posts: 685
Joined: Thu Sep 30, 2010 5:45 pm

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby ricmorin » Tue May 24, 2016 1:26 pm

nickscarcare wrote:You are not wrong, but if VIN is correct, no duplicates!! If it takes us another 5 seconds to type the remaining 11 charachters, well to have the right vehicle, that is the way we make sure then, and don't have duplicate issues like you. Spend less time in the long run making sure of if there is duplicate vehicles or not!

You're missing the point. We know there is a workaround. A feature is broken. Don't use it. I get it. :) The point is all the other users who don't know this, who don't frequent the forums. They are the victims. :roll:

If both features worked perfectly, the plate decoder is much more efficient. It's the one I want to use. I wirelessly scan VIN's into Manager and using the plate decoder is STILL more efficient.
Ric Morin - Volunteer Forum Moderator, Shop Owner, ASE Master L1
Motorcar Alternatives, LLC
603-622-6434
https://www.facebook.com/motorcaralternatives

Reality continues to ruin my life.- Calvin
User avatar
ricmorin
5K Holy Smokes Contributor
5K Holy Smokes Contributor
 
Posts: 5273
Joined: Mon Jul 25, 2005 10:11 am
Location: New Hampshire

Re: New Plate Decoder Allows Duplicate VIN

Postby ricmorin » Wed Jun 08, 2016 12:34 pm

ricmorin wrote:Just a follow-up, this is still occurring. I inadvertently duplicated another vehicle with the same VIN by using the plate decoder. I'm getting worried that there are more we didn't catch. Is there a timeline for fixing this? And is there a way to search for duplicate vin's?


My follow up on this problem got a little side-tracked so I will ask the 2 questions again...

1. Is there a timeline to fix this?
2. Is there a way to search for duplicate VIN's?
Ric Morin - Volunteer Forum Moderator, Shop Owner, ASE Master L1
Motorcar Alternatives, LLC
603-622-6434
https://www.facebook.com/motorcaralternatives

Reality continues to ruin my life.- Calvin
User avatar
ricmorin
5K Holy Smokes Contributor
5K Holy Smokes Contributor
 
Posts: 5273
Joined: Mon Jul 25, 2005 10:11 am
Location: New Hampshire
Next

Return to Technical Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest